NIEUWS

Eindelijk de eerste thuiswedstrijd in de competitie  voor Basket SKT Ieper, en direct een tegenstander van formaat : Wanty Gent Hawks.

Voor een volle “corona zaal”  scoort Gent Hawks eerst, maar Matthias Palinckx , 2 x, Kjell Devacht en een bom van Pape Mbaye brengen SKT 9 – 2 voor. Gent heeft niet direct een antwoord op het spel van SKT en Mbaye en Palinckx verhogen de voorsprong , 13 – 6 , na 7 minuten. SKT beheerst volledig het spel en wanneer de ingekomen Fineto Lungwana een 2 ptr en een 3 ptr scoort is de voorsprong al tot 12 punten opgelopen: 18 – 6, met nog 2 minuten op de klok. Gent kan tegen het SKT geweld niet veel doen en mist vooral efficiëntie in de aanval. Basket SKT Ieper kan zo periode 1 afsluiten met een mooie , onverwachte 18 – 8 stand.

In periode 2 gaat basket SKT flink door op zijn elan. Defensief blijft SKT sterk met Mbaye en Palinckx en offensief loopt het goed : Lungwana scoort een 3 ptr en volgt en rijtje 3 ptrs: Robin Mestdagh,  2x , en Thomas Mertens 1x, – en dat geeft dan een voorsprong van 17 punten: 34 – 17, na 7 minuten in periode 2. Gent Hawks probeert van alles maar moet in deze periode duidelijk de wedstrijd ondergaan. Bom nr 3 van Mestdagh en een 3 ptr van Mbaye zorgen dan voor een kloof van 20 punten, 42 – 22. In de slotseconden van periode 2 mildert Gent Hawks met een 3 ptr en wordt de ruststand 42 – 25.

In een topper is een voorsprong van 17 punten aan de rust uiteraard zeer mooi, maar Gent Hawks toonde onmiddellijk dat ze dit niet zomaar lieten gebeuren. Onder impuls van Stijn Stevens probeerden ze onmiddellijk het initiatief naar zich toe te trekken . Ze scoorden eerst en pakten uit met een meer agressieve defense op Basket SKT. Basket SKT had er moeite mee , maar de ervaren de ervaren Devacht en Mestdagh zorgden ervoor dat de voorsprong intact bleef: , 49 – 31 na 4 minuten. De match was nu niet echt mooi , maar vooral stevig en Gent Hawks sloop dichterbij in de stand 52 – 39 na 7 minuten en Basket SKT vond niet direct een goed antwoord op de druk van Gent . Toch moest Basket SKT tegen het einde van periode 3 slechts 1 punt toegeven op Gent Hawks : 57 – 43.

In periode 4 onmiddellijk veel intensiteit maar weinig score : pas na 2 minuten de eerste punten 57 – 45. Ondertussen was de wedstrijd wel wat bitsiger geworden . Na 6 minuten 62 – 50 via Stijn Stevens. En die verkleinde onmiddellijk daarna de kloof naar 8 punten: 64 – 56. Beide ploegen gaven elkaar nu niets toe en 3 minuten voor het einde had Basket SKT nog 10 punten voor : 69 -59, na een bom van Lungwana. Gent Hawks bleef erin geloven en ze naderden in de stand en op 45 seconden van het einde met een 69 – 67 stand was alles nog mogelijk. Palinckx scoorde nog een vrijworp, 70 – 67, maar een tikkeltje nonchalance in de Basket SKT defense gaf Gent Hawks nog de kans om 70 – 70 gelijk te komen met nog 18 seconden op de chrono. De laatste acties haalden niets meer uit en dus verlenging.

Lungwana scoorde eerst in de verlenging, maar Gent kwam weer gelijk en liep zelfs uit: 72 -76. Alle hens aa, dek bij Basket SKT; Devacht met een score en een bonus vrijworp: 75 – 76. Met nog 1 minuut op de klok: Thomas Mertens: 77 – 76. Nog vrijworpen van Devacht en Mertens, 80 – 76. Een laatste score van Gent kon de zege van Basket SKT niet meer in gevaar brengen. Eindscore 80 -78, een nipte zege voor Basket SKT Ieper  dat meer dan zijn handen vol had aan het stevig opzittende Gent Hawks.

Periodes: 18 – 8, 24 – 13, 15 – 18, 13 – 27, 10 – 9

Basket SKT Ieper : D’Herck: 4, Mestdagh: 13, Lungwana: 18, Devacht: 12, Mertens: 9, Mbaye: 10, Vanhaverbeke: 2, Palinckx: 10, Malick Fall: 4

Verslag: Paul Masschelein